ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ - ΠΕ 02
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Logo Design by FlamingText.com
 Logo Design byFlamingText.com
 ΔΩΡΗΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ image
 ΣΤΕΙΛΕ Π.Μ. image
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ CHAT image

image

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

10-12-2011 έως 17-12-2013

134.981 επισκέπτες
Παρόντες χρήστες
13 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 13 επισκέπτες

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 228, στις Πεμ Φεβ 01, 2024 11:36 pm
Πρόσφατα Θέματα
» Προσλήψεις Αναπληρωτών 2017-18
από Admin Τετ Οκτ 25, 2017 1:20 pm

» Προσλήψεις αναπληρωτών 2016-17
από Admin Πεμ Απρ 27, 2017 6:29 pm

» Αιτήσεις αναπληρωτών 2017-18
από Admin Παρ Απρ 14, 2017 8:29 pm

» Προσλήψεις αναπληρωτών στην Ενισχυτική Διδασκαλία
από Admin Τρι Δεκ 13, 2016 4:36 pm

» Αιτήσεις αναπληρωτών 2016-17
από Admin Δευ Οκτ 03, 2016 6:54 pm

» δίχρονα φωνήεντα
από Admin Τετ Ιουλ 06, 2016 4:19 pm

» Προσλήψεις αναπληρωτών 2015-16
από Admin Σαβ Απρ 09, 2016 2:45 pm

» μετάφραση στα αρχαία
από coniecit Κυρ Ιαν 31, 2016 6:35 pm

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΔΙΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΟ/DOWNLOAD


Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από Admin Τρι Απρ 17, 2012 11:12 pm

17-04-12 Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ
Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο Υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Ρήσεις και αντιρρήσεις». Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε πως οι αλλαγές στο Λύκειο για φέτος είναι μικρές σε αντίθεση με τις αλλαγές στο εξεταστικό που έχουν μελετηθεί στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου και πρόκειται να σηματοδοτήσουν ένα σύστημα με το οποίο –οψέποτε ισχύσει- θα ανασάνει η ελληνική οικογένεια και οι μαθητές.

Ακόμα, δήλωσε πως όλα είναι έτοιμα τόσο για τις Πανελλαδικές όσο και για τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ο Υπουργός επισήμανε ότι με τη ρύθμιση που έγινε μετά την παρέμβασή του, τα Ιδρύματα άρχισαν επιτέλους να παίρνουν χρήματα και θα συνεχίσουν να παίρνουν χρήματα μέχρι τον Ιούλιο.

Ερωτηθείς, τέλος, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι η τετράμηνη παράταση που ζήτησε και πήρε ήταν απαραίτητη αλλά η διαδικασία θα προχωρήσει. Εξ ου και οι συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Πέμπτη με όλες τις Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ).

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό

Υπουργός: Οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα εξεταστούν με το ισχύον σύστημα.

Δημ: Το νέο σύστημα θα ισχύσει από πότε;

Υπ: Αν έρθουν τα πράγματα καλά και προχωρήσει αυτή η δουλειά που έχει γίνει – και που την θεωρώ την πιο σημαντική που έχει υπάρξει- δηλαδή να αλλάξει το Λύκειο και να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα –δυστυχώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει σ’ αυτήν την περίοδο – πιστεύω ότι με τη νέα Κυβέρνηση, όποιος βρεθεί, θα έχει ένα νέο σύστημα στα χέρια του που μπορεί να το εφαρμόσει για να ανασάνει η ελληνική οικογένεια και να ανασάνουν οι μαθητές. Με ένα νέο πιο ουσιαστικό σύστημα, το οποίο μας βγάζει από κατευθύνσεις, από ένα Λύκειο-φροντιστήριο απαξιωμένο, όπως είναι σήμερα, διότι δεν το εμπιστεύονται ούτε μαθητές, ούτε γονείς και πηγαίνουν στα φροντιστήρια.

Φεύγουμε απ’ αυτό το σύστημα. Γίνεται ένα Λύκειο μορφωτικό, Γενικής Παιδείας που αναπτύσσει το μυαλό και τις δυνατότητες παιδιών από 15 έως 18 αλλά τους δίνει και τις δυνατότητες επιλογών με βάση τα ενδιαφέροντά τους και αφού τελειώσουν το Λύκειο και πάρουν το Απολυτήριο τους τότε σε ένα Εθνικό Εξεταστικό φορέα – Οργανισμό, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις περισσότερες από μία φορά μέσα στο ίδιο έτος, έτσι ώστε να μην αποτελεί αυτή η εξέταση, όπως είναι τώρα, εθνικό πρόβλημα.

Εγώ, ως Υπουργός Παιδείας που είμαι αυτή τη στιγμή, ασχολούμαι πάρα πολύ από κοινού και με την κ. Χριστοφιλοπούλου με το θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι ένα σύστημα τεράστιο, δαπανηρό που σου παίρνει το χρόνο και ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιών και οικογενειών. Αυτό πρέπει να αλλάξει αλλά, όπως το είπατε ήδη, για τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην Α’ Λυκείου, (Β’, Γ’ κτλ) θα ισχύσει το σύστημα που υπάρχει τώρα. Μόνο αν αλλάξει του χρόνου, θα μπορούν τα παιδιά από την Γ΄ Γυμνασίου να βρεθούν στο νέο σύστημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί και προωθηθεί.

Προς το παρόν, ας ξέρουν όσοι μας ακούν στην ελληνική οικογένεια ότι υπάρχουν μόνο μικρές αλλαγές. Στην Α’ Λυκείου, για παράδειγμα, εισάγεται το μάθημα των Αρχών Οικονομίας –γιατί με το πρόγραμμα που θα άλλαζε θα πήγαινε αλλού, τώρα που δεν αλλάζει πάει στην Α’ Λυκείου για 2 ώρες. Μία άλλη αλλαγή είναι στη Β’ Λυκείου. Συνεχίζεται αυτή η ερευνητική εργασία, αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ξέρετε, αλλάζει την εικόνα στο σχολείο. Έστω κι αν έχει κάποιες δυσκολίες σε κάποια σχολεία, αλλάζει όλο το σύστημα, δουλεύουν οι μαθητές μεταξύ τους, δάσκαλοι σε διάφορα θέματα και δημιουργεί μία άλλη νοοτροπία. Και η εισαγωγή στο Δίκαιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς μεταφέρεται ως επιλεγόμενο μαζί με τη Φιλοσοφία, στη Θεωρητική Κατεύθυνση.

Αυτές είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει, μικρές αλλαγές για φέτος, δηλαδή για τα παιδιά που θα είναι του χρόνου στην Α’ και Β’ Λυκείου. Η μεγάλη αλλαγή, η ουσιαστική αλλαγή θα είναι αυτή που σας λέω. Με αυτόν τον εθνικό διάλογο που έχουμε διεξαγάγει.

Δημ: Η οποία πότε θα ισχύσει κ. Μπαμπινιώτη;

Υπ: Το νέο σύστημα θα ισχύσει οψέποτε λειτουργήσει. Θα ισχύσει για τα παιδιά που θα είναι όταν ισχύσει στην Γ’ Γυμνασίου.

Δημ: Τι πάει να πει οψέποτε ισχύσει; Εσείς δουλεύετε σ’ αυτό, γιατί δεν προχωράει αυτό;

Υπ: Δεν μπορώ να μιλήσω για την Κυβέρνηση που θα προκύψει από την 6η Μαΐου. Η Κυβέρνηση που θα προέλθει θα έχει στα χέρια της ένα έτοιμο σύστημα, ένα σύστημα ανακούφισης της ελληνικής οικογένειας και ουσίας της Παιδείας και ελπίζω και προσδοκώ ότι θα το αξιοποιήσει. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω γι’ αυτό το πράγμα.

Δημ: Εγώ αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι τα παιδιά που είναι στην Α’ Λυκείου φέτος –ενδεχομένως και αυτοί που ακολουθούν στη Γ’ Γυμνασίου- μπορεί να αποδειχθούν «πειραματόζωα» των διαφόρων συστημάτων. Το δεδομένο αυτή τη στιγμή που έχουμε είναι ότι τα παιδιά της Α’ Λυκείου είναι ότι, ενώ έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνουν μία σχολική χρονιά εφαρμοσμένη σε ένα νέο τύπο Λυκείου –ορθώς αναφέρατε την εισαγωγή στο σχολείο για πρώτη φορά την έννοια της ομαδικής ερευνητικής εργασίας- πρέπει να πατήσουν φρένο και να επανέλθουν σε ένα σύστημα για το οποίο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά –τα είπατε και σεις, κάνει το σχολείο φροντιστηριακό κτλ…-

Υπ: Δυστυχώς, θα είναι έτσι γιατί δεν ελήφθη απόφαση αλλαγής του συστήματος από την επόμενη χρονιά. Επομένως, θα είναι, δυστυχώς, έτσι όπως το περιγράφετε.

Δημ: Ωστόσο, τα παιδιά αυτά είναι σε μειονεκτική θέση με αυτά που σεις αναφέρατε και κάποια στιγμή θα κληθούν στην Γ’ Λυκείου να διαγωνιστούν πανελλαδικώς.

Υπ: Εκεί θα υπάρξει πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά.

Δημ: Πάντως, τέτοιου είδους «στρεβλώσεις» – επιεικής χαρακτηρισμός επιτρέψτε μου.

Υπ: Είναι επιτυχής ο χαρακτηρισμός.

Για τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς

Δημ: Ξεκίνησε ένα νέο Λύκειο που ποτέ δεν προχώρησε στα χαρτιά… είναι εντυπωσιακό μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνει, ας το δεχτούμε ως τέτοιο, δεν μπορείτε να απολογηθείτε και για ό,τι έκανε η προκάτοχός σας, η κ. Διαμαντοπούλου... Τώρα ας διευκρινίσουμε και κάποια άλλα σημεία, ας πούμε για τα βιβλία. Θα χουν τα παιδιά βιβλία αυτή τη χρονιά;

Υπ: Μείζον θέμα κ. Μπαλταζή… Ναι! Τον Αύγουστο, τα Δημοτικά σχολεία θα έχουν τα βιβλία τους στα σχολεία και τον Ιούλιο, ένα μήνα πριν, τα Γυμνάσια-Λύκεια θα έχουν τα βιβλία τους στα σχολεία. Σ’ αυτό, έχω ρίξει ένα μεγάλο βάρος, έχω συνεργαστεί και με την κ. Χριστοφιλοπούλου, το έχουμε προχωρήσει το θέμα και προσωπικώς ασχολούμαι καθημερινά με αυτό το θέμα ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και με άλλα θέματα που «ανοίγουν» όλο αυτό το διάστημα.

Για τις πανελλαδικές

Δημ: Ας σταθούμε λίγο στις Πανελλαδικές… Είναι όλα έτοιμα; Γιατί κάποια στιγμή δημοσιεύθηκαν θέματα που ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμα τυπωθεί τα ειδικά φύλλα για τις εξετάσεις κτλ.

Υπ: Είναι έτοιμα! Είναι έτοιμα τα τετράδια στα οποία γράφουν τα παιδιά εξετάσεις, έχουν γίνει οι ενέργειες για να φτάσουν αυτά τα τετράδια στα σχολεία, έχουν γίνει οι ενέργειες για να πάνε από τα σχολεία στα Εξεταστικά κέντρα και να γυρίσουν πίσω. Είναι ένας ολόκληρος Οργανισμός ο οποίος έχει τεθεί σε λειτουργία, ασχολούνται άνθρωποι συστηματικά καθημερινώς με αυτά τα θέματα και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Φτάνει που έχουμε αυτή τη δυσκολία και το άγχος, τουλάχιστον να υπάρχει και μία ομαλή ροή…

Για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Δημ: Άλλο θέμα τώρα… Χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Εκεί τι γίνεται; Αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Όλα είναι στον αέρα;

Υπ: Θέτετε τον δάκτυλο εις τον τύπο των ήλων… Μεγάλα θέματα… Να τα πω. Αυτή είναι η δουλειά του Υπουργού Παιδείας.

Τα Πανεπιστήμια έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού τους, αυτήν την οποία υπέστη όλη η Ελλάδα και όλο το δημόσιο. Μία απώλεια είναι αυτή. Μία δεύτερη απώλεια είναι ότι τα αποθεματικά τους, που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέστησαν το λεγόμενο «κούρεμα» και χάθηκαν πολλά χρήματα και από κει. Έτσι, τα Πανεπιστήμια βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Γι’ αυτό, έκανα την πρόταση που πήγε να γίνει μία τροπολογία αλλά τελικά διαμορφώθηκε σε μία ρύθμιση που θα ισχύσει μέχρι τον Ιούλιο, έτσι ώστε να πάρουν χρήματα, να μπορούν να δουλέψουν. Απειλούσαν ότι θα κλείσουν –καταλαβαίνετε τι θα γινόταν και μάλιστα στις εκλογές. Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θα πάρουν, παίρνουν χρήματα πια, με μία ρύθμιση που έγινε. Δηλαδή, αποδεσμεύτηκε η απαγόρευση που έλεγε ότι πρώτα πρέπει να εκλεγούν τα Συμβούλια και μετά να πάρουν χρήματα.

Τώρα θα πάρουν χρήματα, ήδη πήραν τους τρεις πρώτους μήνες και θα παίρνουν κάθε μήνα μέχρι τον Ιούλιο. Μετά, η νέα Κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα ρυθμίσει αυτό το θέμα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος, έχει δείξει πολύ μεγάλη ευαισθησία και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τις παρεκκλίσεις και τα διαβήματα που έχω κάνει και εγώ φυσικά, για να ενισχύσουμε τα Πανεπιστήμια να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ξέρετε, δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν πετρέλαιο σε βόρεια Πανεπιστήμια και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, δεν είχαν να δώσουν στις φοιτητικές εστίες, δηλαδή έξοδα καθαρά λειτουργικά. Αυτά λοιπόν καλύπτονται τώρα. Μέχρι τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Δημ: Και το άλλο μείζον θέμα… η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;

Υπ: Επί 30 χρόνια, κα Μπαλτατζή, δεν έχει ισχύσει η αξιολόγηση. 30 χρόνια τώρα… Έρχεται η ρύθμιση που γίνεται στη διοικητική μεταρρύθμιση με τον Νόμο για τη δημόσια διοίκηση ο οποίος λέει ότι οι πάντες θα αξιολογούνται και με βάση την αξιολόγηση, θα παίρνουν βαθμούς και θα υπάρχει και μία ποσόστωση ως προς τους βαθμούς που θα παίρνουν. Αυτό ισχύει γενικά για όλους. Περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς.

Έδειξα στον κ. Ρέππα ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει ως έχει για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους εκπαιδευτικούς διότι το έργο των εκπαιδευτικών είναι διαφορετικό. Άλλα τα κριτήρια αξιολόγησης. Ζήτησα λοιπόν και πήρα μία παράταση τεσσάρων μηνών –διότι διαφορετικά θα έπρεπε στις 3 Μαΐου να υπάρχει το διάταγμα της αξιολόγησης, πράγμα το οποίο ήταν τελείως αδύνατον όπως καταλαβαίνετε, διότι δεν υπήρχε η προεργασία για να γίνει αυτό. Μέσα στους τέσσερις μήνες που είναι η μετάθεση του χρόνου για να υποβληθεί το προεδρικό διάταγμα θα υπάρξει.

Έχω καλέσει την Πέμπτη, τις Ομοσπονδίες -τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ- να μιλήσω μαζί τους, να ακούσω τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους, αλλά σας λέω ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει. Υπάρχουν συστήματα δοκιμασμένα. Πρέπει να τα συζητήσουμε με τους εκπαιδευτικούς. Είναι κάτι ιδιαίτερο διότι το κύριο πρόβλημα ξέρετε ποιό είναι; Έχουμε 180.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν. Μπορούμε αυτούς τους 180.000 να τους αξιολογήσουμε μέσα σε ένα χρόνο ώστε να μπορούν να πάρουν τους βαθμούς τους, τα αντίστοιχα επιδόματα κ.ο.κ.; Αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα πράξης σε αυτά τα πράγματα και όλα αυτά θέλω να τα συζητήσω μαζί τους.

Πάντως, είναι βέβαιο και είναι απόφαση από την οποία δεν μπορεί να παρεκκλίνει κανείς ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα αρχίσει και θα γίνεται. Και έτσι πρέπει. Μόνο να βρούμε το σωστό τρόπο για να γίνει αυτή η αξιολόγηση. Πάνω σ’ αυτό δουλεύουμε.

Δημ: Εμείς να ευχηθούμε να υλοποιηθούν όλα αυτά και να μην ξεκινήσει απ’ την αρχή η νέα Κυβέρνηση…

Υπ: Θα είναι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Είχαμε πρόβλημα, αν συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα αλίμονο μας ως λαού, ως χώρας… Πιστεύω ότι έχουμε ορθοφρονήσει και ό,τι έχουμε αρχίσει θα συνεχιστεί και θα υπάρξει αποτέλεσμα…

Δημ: Είθε! Σας ευχαριστούμε πολύ!
Admin
Admin
Admin

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 2317
Ημερομηνία εγγραφής : 05/10/2011

https://filologoi02.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από Admin Τρι Απρ 24, 2012 4:59 pm

24-04-12 Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη σε εκπομπή της ΝΕΤ
Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη σε εκπομπή της ΝΕΤ.

Ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 24 Απριλίου 2012, συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης.


Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Το κύριο βάρος του Υπουργείου Παιδείας έχει πέσει στη διοργάνωση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο σύστημα που δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί. Ούτε ο ίδιος το ήξερα προτού αναλάβω.

Μαζί με την Υφυπουργό την αρμόδια, την κ. Χριστοφιλοπούλου, έχουμε πέσει πάνω να ξεκινήσουμε από τα τετράδια που πρέπει να έχουν οι μαθητές για να γράψουν, μέχρι τα δύο συστήματα Πληροφορικής, το Μηχανογραφικό και το σύστημα των αποτελεσμάτων.

Βεβαίως, είναι και η διακίνηση των γραπτών από τα σχολεία στα Βαθμολογικά κέντρα, τα οποία δεν είναι γνωστά μέχρι την τελευταία στιγμή, και από κει πίσω στα σχολεία.


Για το εξεταστικό:

Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και ακριβό σύστημα, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει επ’ ωφελεία των παιδιών, γιατί μπορεί να είναι αντικειμενικό -και είναι αντικειμενικό- αυτό το σύστημα, αλλά είναι απάνθρωπο. Ένα παιδί που θα αποτύχει θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να ξαναδώσει σ’ ένα αντικείμενο που απέτυχε. Δεν είναι πάντοτε δίκαιο.

Με το νέο σύστημα -όταν θα γίνει- θα μπορούν μέσα σε ένα Εθνικό Εξεταστικό Οργανισμό, να επαναλάβουν την εξέταση μέχρι και δύο φορές στον ίδιο χρόνο αντί να περιμένουν- όπως γίνεται σήμερα- να περάσει ο χρόνος για να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Ο Εθνικός εξεταστικός φορέας - υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας φυσικά - θα διενεργεί τις εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και όχι με έναν τρόπο πρόχειρο. Ξέρετε, τώρα γίνεται με το τι λιγότερο έχει διδαχθεί και όχι με τους στόχους που πρέπει να επιδιώξουμε. Γι’ αυτό, δεν βγάζει πάντοτε τους καλύτερους. Άρα, χρειάζεται ένα άλλο σύστημα, που θα δίνει περισσότερες δυνατότητες. Δεν ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Αυτά τα συστήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες. Απλώς, θα τα μεταφέρουμε με τα ελληνικά δεδομένα.

Όλα αυτά, όμως, όταν γίνει και εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Φέτος, Α’ Β’ και Γ’ Λυκείου, δίνουν με το υπάρχον σύστημα, ας το πούμε με το «παλιό», με το ισχύον σύστημα. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με την νέα Κυβέρνηση, αυτή θα αφορά στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή όλοι οι μαθητές θα έχουν μπροστά τους 3 χρόνια, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οψέποτε εφαρμοστεί.


Για το νέο Λύκειο

-Πρόκειται για πρόταση που έχει βγει από έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία όπου είχαν συνεργαστεί τα τρία κόμματα. Αυτό λοιπόν δουλεύτηκε, το δουλέψαμε εν συνεχεία και με την κ. Διαμαντοπούλου και είναι έτοιμο ένα νομοσχέδιο το οποίο, ανά πάσα στιγμή, η Κυβέρνηση που θα βγει η νέα, θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να λύσει πρώτον, το θέμα του Λυκείου, να μην είναι ένα κακό, απαξιωμένο φροντιστήριο για το Πανεπιστήμιο.

Ξέρετε τι είναι για παιδιά 15 με 18 ετών, στην καλύτερη τους ηλικία -που μπορείς να τους δώσεις πράγματα-, να τα έχεις υποδουλωμένα σε μία αποστήθιση προκειμένου να μπουν στο Πανεπιστήμιο; Αυτό είναι μία στρέβλωση που πρέπει να ξεπεραστεί. Πρέπει να είναι μία αυτοτελής και αυτόνομη μορφωτική μονάδα το Λύκειο, όπως ήταν παλιά, και αφού τελειώσεις το Λύκειο, να δίνεις εξετάσεις.

-Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο είναι η απελευθέρωση από τον φροντιστηριακό του χαρακτήρα. Θα μειωθεί πάρα πολύ η ανάγκη στο να κάνουν φροντιστήριο. Όλα τα συστήματα τα αξιόλογα, βρίσκουν τρόπους να στηρίξουν μέσα στο σχολείο και τα αδύναμα παιδιά. Είναι αυτή η αντισταθμιστική, η ενισχυτική διδασκαλία. Αυτό είναι το σύστημα στο οποίο παίρνεις τα παιδιά που έχουν ένα πρόβλημα και μέσα στο σχολείο τα βοηθάς ώστε να συμβαδίσουν με τα άλλα. Αυτό είναι μία μεγάλη κοινωνική εκπαιδευτική παροχή.

-Με το Νέο Λύκειο, όταν γίνει, θα μετράει η επίδοση στις τρεις τάξεις του Λυκείου, διότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα (τώρα). Έχεις έναν μαθητή που μπορείς να ξέρεις την εικόνα του μέσα σε τρία χρόνια, το αγνοείς αυτό και κοιτάζεις τι θα κάνει μέσα σε τρεις ώρες. Αυτό είναι μία στρέβλωση η οποία με το νέο σύστημα «θεραπεύεται» .

-Το παιδί δεν μπορεί να ξέρει από την Α’ Λυκείου τι θέλει. Πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες επιλογών - και αυτή είναι η πρόταση που γίνεται - σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν τους μαθητές – άλλα είναι θεωρητικά, άλλα θετικά κτλ- και βεβαίως ο πολιτισμός στα σχολεία. Θ’ ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα αν συνεχίσουμε μ’ αυτό. Το Ελληνικό σχολείο αυτή τη στιγμή δεν έχει ζώνες πολιτισμού. Με την νέα πρόταση περνάει ο πολιτισμός στα σχολεία μ’ έναν τρόπο που τον καθιερώνει, όπου τα παιδιά έχουν ενασχόληση σε όλες τις τάξεις με θέατρο, με μουσική, με εικαστικά και έχουν μια ανάσα μέσα στο σχολείο και αγαπάνε το σχολείο.


Για τα βιβλία:

-Τα βιβλία θα είναι τον Ιούλιο στα σχολεία (Γυμνάσιο, Λύκειο) και τον Αύγουστο, στα Δημοτικά σχολεία. Ένας αγώνας γίνεται, να φέρουμε το χαρτί. Έρχεται τις πρώτες μέρες του Μαΐου, να αρχίσει η εκτύπωση. Αν δεν γίνουν αυτά τώρα, δεν θα φτάσουν ποτέ τα βιβλία στο σχολείο. Δεσμεύομαι, και το δηλώνω δημόσια, πάντοτε σε μία συνεργασία με την κ. Χριστοφιλοπούλου, έχουμε καταφέρει αυτά να προχωρήσουν και να υπάρχουν τα βιβλία στα σχολεία Ιούλιο και Αύγουστο.

Τα απλοποιώ τα πράγματα. Χρειάζεται μία τεράστια διαδικασία που έχει προηγηθεί. Να μιλάμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο, να μιλάμε με τον έναν και τον άλλον για να μπορέσουν να προωθηθούν αυτά τα θέματα. Αν δεν τα παρακολουθήσεις καθημερινώς μπορεί να σου κολλήσουν κάπου και να βρεθείς χωρίς βιβλία. Και δεσμεύομαι και υπερηφανεύομαι ότι θα έχουμε βιβλία από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο.


Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

-Κάθε μέρα φθάνουν επιστολές εκπαιδευτικών που λένε ότι είναι στο τάδε μέρος, παίρνουν 680 ευρώ μισθό και δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένεια τους. Και αυτό λέω στους υπευθύνους της Κυβέρνησης. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τέτοιες ανάγκες διότι αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα παιδείας.

Χωρίς αξιολόγηση, επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα παιδείας. Κανείς εκπαιδευτικός- Α’ θμιας, Β’ θμιας, Γ’θμιας - δεν μπορεί να πει ότι είναι υπεράνω αξιολόγησης. Άρα, το ζητούμενο είναι με ποιο σύστημα θα γίνει η αξιολόγηση ώστε να είναι δίκαια, αντικειμενική και όχι τιμωρητική. Δεν κάνεις την αξιολόγηση για να απολύσεις τον άλλον, την κάνεις για να τον βοηθήσεις.

Φώναξα, λοιπόν, τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών -γιατί εγώ αισθάνομαι δάσκαλος και είμαι δάσκαλος- και καθίσαμε σε ένα τραπέζι και τους είπα: «Κοιτάξτε, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν στην κοινωνία χωρίς πρόταση για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση τους, όχι μόνον η δική σας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος, και της σχολικής μονάδας.» Γιατί, ξέρετε, το να είσαι σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, και να έχεις μία τάξη γεμάτη μεταναστόπουλα και να μην έχεις εργαστήρια ή άλλα, και να έρθω να σε αξιολογήσω θα σε βγάλω ότι είσαι υποβαθμισμένος έως άχρηστος.

-Υπάρχει και ένα προσχέδιο, αλλά ξέρετε δεν ξεκινάς ένα διάλογο με το να δώσεις στον άλλον κάτι που τον απειλείς ότι αυτό θα εφαρμόσεις. Επειδή είναι ένας χώρος που τον ξέρω, ξεκινάω με τους ανθρώπους να μιλήσω , να μου δώσουν τις προτάσεις τις οποίες να εντάξω, να επεξεργαστώ και να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να τις λύσουμε.

-Δεκαπέντε Μαΐου θα υπάρχουν προτάσεις από τις Ομοσπονδίες για την αξιολόγηση. Δεν κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις, υπάρχουν πάντοτε όρια. Δεκαπέντε Μαΐου θα έχουμε τις προτάσεις τους οι οποίες θα μπουν μέσα στο σχεδιασμό αυτόν τον τελικό. Το θέμα είναι ότι αν δεν προχωρούσαμε έτσι, κατάφερα κι έπεισα τον κ. Ρέππα, να μας δώσει μία τετράμηνη παράταση για να ετοιμάσουμε αυτόν τον Νόμο.



Για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

-Θα γίνουν στις 12 και 13 Μαΐου οι εξετάσεις για την Γλωσσομάθεια.


Για τα ΑΕΙ και την εφαρμογή του νόμου

-Σε κανένα από τα 24 Πανεπιστήμια δεν έχουν εκλεγεί αυτά τα Συμβούλια Διοίκησης ενώ στα ΤΕΙ, είναι μόνο τα 7 από τα 16 με νέα Συμβούλια.

-Δεν έχουμε καμία κόντρα με την κ. Διαμαντοπούλου. Και την εκτιμώ και έχουμε συνεργαστεί μαζί. Για το Νόμο έχουμε εργαστεί ώρες μαζί. Υπάρχει μία αμοιβαία εκτίμηση, δεν υπάρχει κόντρα. Κάποια στιγμή ίσως να βγήκε έτσι προς τα έξω από μερικά ιδιωτικά κανάλια. Δεν πρόκειται γι’ αυτό το πράγμα.

Κατ΄ αρχήν δηλώνω, όπως το έχω δηλώσει κατά κόρον ότι έχουμε ένα Νόμο που πάμε να τον εφαρμόσουμε. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός, αυτό λέω στους Πρυτάνεις, αυτό λέω στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι η τακτική.

Μέχρι τώρα είχαμε μία δυσλειτουργία. Δεν έχουν εκλεγεί αυτά τα διοικητικά Συμβούλια. Φώναξα λοιπόν τους Πρυτάνεις, καθίσαμε σε ένα τραπέζι, μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο με τον οποίον συνεργαζόμαστε στενά, και είπαμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα να προχωρήσει ο Νόμος γιατί ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Ξεκαθαρισμένο και τελειωμένο αυτό.

Είπαν λοιπόν, θα εφαρμόσουμε το Νόμο απ’ τη στιγμή που δεν έχουμε χρήματα για τις υποχρεώσεις μας; Και από εκεί ξεκίνησε μία ρύθμιση που πήγαμε να κάνουμε με τον κ. Αρβανιτόπουλο. Να τους δώσουμε μερικά χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν διότι θα έκλειναν τα Πανεπιστήμια, θα κατέβαιναν οι φοιτητές στους δρόμους και καταλαβαίνετε τι κλίμα θα είχαμε ενόψει εκλογών. Αυτό σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αποφεύχθηκε και βρέθηκε μία λύση με τα Πανεπιστήμια να έχουν χρήματα μέχρι τον Ιούλιο. Αυτό απέτρεψε οποιεσδήποτε κινήσεις. Θα μπορούμε να έχουμε μία ηρεμία στα Πανεπιστήμια για να γίνει συζήτηση.

Τι κάναμε; Οργανώσαμε μία ομάδα εργασίας που αποτελείται από Πρυτάνεις, Προέδρους των ΤΕΙ και εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας. Για πρώτη φορά κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν τα θέματα που εκκρεμούν ώστε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Αυτό το θεωρώ ένα επίτευγμα. Ήταν μία κοινή σκέψη μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο και νομίζω ότι αν δεν υπάρξει αυτή η συζήτηση δεν θα μπορέσει ο Νόμος να εφαρμοστεί. Αρχίζουμε και βλέπουμε τι δυσκολίες υπάρχουν. Μπορεί να διορθωθεί κάπου αλλά κυρίως ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν ξεκινάς από έναν Νόμο να τον αλλάξεις αλλά να τον εφαρμόσεις.

-Το κύριο θέμα είναι η συζήτηση για την εφαρμογή του Νόμου και την εκλογή των Συμβουλίων. Απλώς, ανέκυψε το εξής: Μέχρι να βγουν τα νέα συμβούλια τι θα γίνει με τους Κοσμήτορες που δεν υπάρχουν ή πώς θα ορκίζονται οι φοιτητές; Τι θα γίνει με τους Προέδρους; Αυτό ήτανε το θέμα. Αυτό προέκυψε και θα ρυθμιστεί με μίαν εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας διότι είναι μεταβατικές καταστάσεις μέχρι να υπάρξουν τα Συμβούλια.


Για τη θέση του στο Υπουργείο Παιδείας

Δημοσιογράφος: Θα παραμείνετε μετά τις εκλογές;

Υπουργός: Προφανώς όχι. Να απαντήσω σ’ αυτό; Φανταστείτε το αντίθετο. Να έχω παραιτηθεί και να κάθομαι σε μία τηλεόραση και να βλέπω τι θα γίνει με τις εκλογές και να έχω αφήσει το Υπουργείο στην τύχη του. Άντε να γίνουν Εξετάσεις, άντε να βγουν βιβλία, άντε να υπάρξει πρόγραμμα.

-Νομίζω ότι όποιος αναλάβει με τη νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κάπου να πατήσει για να μπορέσει να προχωρήσει. Να μην ξεκινήσει από το μηδέν. Αυτό μου εμπιστεύθηκαν. Εγώ είμαι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Με φώναξαν επειδή ξέρω αυτόν τον χώρο για να βοηθήσω. Πώς θα βοηθήσω αν δεν βάλω μία σειρά στα πράγματα; Και αυτό είναι που θα κάνω και θα παραδώσω στον Υπουργό που θα βγει από την νέα Κυβέρνηση. Δεν θέλω να του πω ιστορίες, θέλω να του δώσω ένα υλικό στο οποίο να δουλέψει.

-Δεν μπαίνω στον πολιτικό χώρο, δεν θα είμαι υποψήφιος. Αυτό είναι σαφές. Εάν κληθώ να βοηθήσω και διαπιστώσω ότι υπάρχουν οι όροι που να μπορώ πράγματι να βοηθήσω – και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- τότε θα το σκεφτώ και θα δω τι θα κάνω. Δεν αποκλείω τίποτα αλλά το κυριότερο είναι αν αναλάβω κάτι να το φέρω εις πέρας, όχι για να πάρω αξίωμα γιατί, να πω και την αλήθεια, μέσα από την δουλειά μου έχω κάποιο όνομα που πρέπει να το διατηρήσω και όχι να το χαλάσω.
Admin
Admin
Admin

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 2317
Ημερομηνία εγγραφής : 05/10/2011

https://filologoi02.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από Admin Τρι Απρ 24, 2012 7:46 pm

Admin
Admin
Admin

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 2317
Ημερομηνία εγγραφής : 05/10/2011

https://filologoi02.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από Admin Τρι Απρ 24, 2012 9:01 pm

Τι είπε ο Γ. Μπαμινιώτης για τους μισθούς των 680 ευρώ και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: esos.gr

«Κάθε μέρα φθάνουν επιστολές εκπαιδευτικών που λένε ότι είναι στο τάδε μέρος, παίρνουν 680 ευρώ μισθό και δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένεια τους. Και αυτό λέω στους υπευθύνους της Κυβέρνησης. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τέτοιες ανάγκες διότι αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα παιδείας».

Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης , μιλώντας σε εκπομπ0ή της ΝΕΤ , ενώ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είπε τα εξής:
-Χωρίς αξιολόγηση, επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα παιδείας. Κανείς εκπαιδευτικός- Α’ θμιας, Β’ θμιας, Γ’θμιας - δεν μπορεί να πει ότι είναι υπεράνω αξιολόγησης. Άρα, το ζητούμενο είναι με ποιο σύστημα θα γίνει η αξιολόγηση ώστε να είναι δίκαια, αντικειμενική και όχι τιμωρητική. Δεν κάνεις την αξιολόγηση για να απολύσεις τον άλλον, την κάνεις για να τον βοηθήσεις.
-Φώναξα, λοιπόν, τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών -γιατί εγώ αισθάνομαι δάσκαλος και είμαι δάσκαλος- και καθίσαμε σε ένα τραπέζι και τους είπα: «Κοιτάξτε, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν στην κοινωνία χωρίς πρόταση για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση τους, όχι μόνον η δική σας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος, και της σχολικής μονάδας.» Γιατί, ξέρετε, το να είσαι σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, και να έχεις μία τάξη γεμάτη μεταναστόπουλα και να μην έχεις εργαστήρια ή άλλα, και να έρθω να σε αξιολογήσω θα σε βγάλω ότι είσαι υποβαθμισμένος έως άχρηστος.
-Υπάρχει και ένα προσχέδιο, αλλά ξέρετε δεν ξεκινάς ένα διάλογο με το να δώσεις στον άλλον κάτι που τον απειλείς ότι αυτό θα εφαρμόσεις. Επειδή είναι ένας χώρος που τον ξέρω, ξεκινάω με τους ανθρώπους να μιλήσω , να μου δώσουν τις προτάσεις τις οποίες να εντάξω, να επεξεργαστώ και να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να τις λύσουμε.
-Δεκαπέντε Μαΐου θα υπάρχουν προτάσεις από τις Ομοσπονδίες για την αξιολόγηση. Δεν κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις, υπάρχουν πάντοτε όρια. Δεκαπέντε Μαΐου θα έχουμε τις προτάσεις τους οι οποίες θα μπουν μέσα στο σχεδιασμό αυτόν τον τελικό. Το θέμα είναι ότι αν δεν προχωρούσαμε έτσι, κατάφερα κι έπεισα τον κ. Ρέππα, να μας δώσει μία τετράμηνη παράταση για να ετοιμάσουμε αυτόν τον Νόμο.
Admin
Admin
Admin

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 2317
Ημερομηνία εγγραφής : 05/10/2011

https://filologoi02.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από georgia4 Τετ Απρ 25, 2012 8:56 pm

Ένα από τα φωτεινά σημεία της συνέντευξης του κ.Μπαμπινιώτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είναι η επαναφορά της ενισχυτικής.Είναι αναγκαίο να απασχολόυνται στην ενισχυτική εκπαιδευτικοί από τον πίνακα των αναπληρωτών και όχι μόνιμοι.Είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε για αυτή τη ρύθμιση

georgia4

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ημερομηνία εγγραφής : 24/01/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από ΙΝΩ Τετ Απρ 25, 2012 10:02 pm

Το είπε ξεκάθαρα.Θα το εφαρμόσει όμως;και ποιος θα τη διδάξει;

ΙΝΩ

Αριθμός μηνυμάτων : 492
Ημερομηνία εγγραφής : 09/11/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από georgia4 Πεμ Απρ 26, 2012 11:04 pm

Very Happy Να αντληθουν φιλολογοι από των πίνακα αναπλήρωτών με βάση τη σειρά μας.

georgia4

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ημερομηνία εγγραφής : 24/01/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ Empty Απ: Συνέντευξη Μπαμπινιώτη στη ΝΕΤ

Δημοσίευση από ΙΝΩ Παρ Απρ 27, 2012 8:15 am

Αυτό θα προτείνουμε,όχι πια λαμογιές.

ΙΝΩ

Αριθμός μηνυμάτων : 492
Ημερομηνία εγγραφής : 09/11/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης