ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ - ΠΕ 02
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Logo Design by FlamingText.com
 Logo Design byFlamingText.com
 ΔΩΡΗΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ image
 ΣΤΕΙΛΕ Π.Μ. image
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ CHAT image

image

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

10-12-2011 έως 17-12-2013

134.981 επισκέπτες
Παρόντες χρήστες
3 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 3 επισκέπτες :: 1 μηχανή αναζήτησης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 186, στις Τετ Σεπ 17, 2014 8:53 pm
Πρόσφατα Θέματα
» Προσλήψεις Αναπληρωτών 2017-18
από Admin Τετ Οκτ 25, 2017 1:20 pm

» Προσλήψεις αναπληρωτών 2016-17
από Admin Πεμ Απρ 27, 2017 6:29 pm

» Αιτήσεις αναπληρωτών 2017-18
από Admin Παρ Απρ 14, 2017 8:29 pm

» Προσλήψεις αναπληρωτών στην Ενισχυτική Διδασκαλία
από Admin Τρι Δεκ 13, 2016 4:36 pm

» Αιτήσεις αναπληρωτών 2016-17
από Admin Δευ Οκτ 03, 2016 6:54 pm

» δίχρονα φωνήεντα
από Admin Τετ Ιουλ 06, 2016 4:19 pm

» Προσλήψεις αναπληρωτών 2015-16
από Admin Σαβ Απρ 09, 2016 2:45 pm

» μετάφραση στα αρχαία
από coniecit Κυρ Ιαν 31, 2016 6:35 pm

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΔΙΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΟ/DOWNLOAD


Οργάνωση Ύλης κειμένου

Πήγαινε κάτω

Οργάνωση Ύλης κειμένου Empty Οργάνωση Ύλης κειμένου

Δημοσίευση από Admin Τετ Μαρ 14, 2012 10:45 pm

Η οργάνωση της ύλης στη συγγραφή ενός κειμένου
Παρουσίαση
http://www.slideshare.net/dnaka/h-3904147


H οργάνωση ενός κειμένου — Presentation Transcript

1. Η οργΑνωση της Υλης στη συγγραφΗ ENOΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Διαμαντούλα Νάκα Σχολ. Βιβλιοθήκη 2ου Γυμνασίου Κοζάνης
3. Βήματα
4. Γιατί χωρίζετε το κείμενό σας σε παραγράφους;Γιατί σας το ζητούν;
5. Αν χωρίζετε το γραπτό σας σε παραγράφους για τους δύο πρώτους λόγους που αναφέραμε, οποιοσδήποτε πετυχημένος χωρισμός του γραπτού σας σε παραγράφους είναι εντελώς συμπτωματικός. Μα αν το κάνετε για τον τρίτο λόγο -αν για κάθε γενική ιδέα σας χρησιμοποιείτε και μια καινούρια παράγραφο -τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο και έχετε πολλές ελπίδες να γίνετε ένας καλός συγγραφέας.
6. Ένας καλός συγγραφέας άσχετα από το τι γράφει -μια πραγματεία, κάποια ανταπόκριση, ένα διήγημα -έχει στο μυαλό του καθαρή την ιδέα όλης της διαδικασίας, προτού αρχίσει την τελική φάση του γραψίματος. Έχει μελετήσει προσεκτικά το σκοπό του , Έχει ταξινομήσει τα περιστατικά και τις ιδέες Και έχει ταχτοποιήσει το υλικό του, έτσι πού να μπορεί ο αναγνώστης εύκολα να παρακολουθεί τη σκέψη του, καθώς κινείται από τη μια ενότητα του θέματος στην επομένη .Με άλλα λόγια έχει ένα σχέδιο στο μυαλό του.
7. Υποθέστε πως σας ζητούν να γράψετε ένα κείμενο 600 λέξεων με θέμα τα κόμικς
8. Από πού θα αντλήσετε ιδέες;Συζητήσεις στο σπίτι, στο σχολείοΑντιδράσεις θετικές ή αρνητικές γονέων και δασκάλωνΆρθρα σε περιοδικά και εφημερίδεςΑπόψεις φίλωνΗ προσωπική σας γνώμη για το θέμα Αν αρχίζατε να γράφετε, χωρίς να κάνετε προηγουμένως ένα σχέδιο -καταγράφοντας απλώς τις σκέψεις σας έτσι όπως σας έρχονται-, θα μεταφέρατε στο χαρτί την αταξία που επικρατεί στο μυαλό σας. Το αποτέλεσμα δε θα ευχαριστούσε φυσικά ούτε εσάς ούτε, ακόμη περισσότερο, τους αναγνώστες σας,
9. Για να αποφύγετε το μπέρδεμα:Προτού αρχίσετε το γράψιμο, ταχτοποιήστε τις ιδέες σας.Δεν πρέπει να γράφετε όλα, όσα ξέρετε για το θέμα, με μιας και χωρίς σειρά. Πρέπει να εξετάσετε πρώτα ποιά είναι τα κύρια σημεία (οι κύριες ιδέες) πού θέλετε να διασαφηνίσετε και πώς μπορεί να γίνει αυτό όσο το δυνατό καλύτερα. Πρέπει να δείτε ποιές ιδέες ταιριάζει να γραφτούν πρώτα και ποιές να μείνουν για αργότερα.Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να γράψετε κάτι , πού ό αναγνώστης να μη μπορεί να το καταλάβει καλά, γιατί δεν κατατοπίστηκε από την αρχή γι' αυτό πού επρόκειτο να ακολουθήσει.
10. Αφού συγκεντρώσετε το υλικό σας:Μην ανυπομονείτε να αρχίσετε το γράψιμο. Σκεφτείτε καλά το θέμα εξετάζοντας το υλικό που έχετε συγκεντρώσει και καταγράψει. Έπειτα διαλέξτε τις ιδέες πού πρέπει κατά τη γνώμη σας να χρησιμοποιήσετε. Μη σκοτίζεστε από τώρα για τη μορφή, τη διατύπωση ή τη σειρά πού θα πρέπει να πάρουν. Στο στάδιο αυτό είναι αρκετό να τις καταγράψετε απλώς, όσο μπορείτε πιο περιληπτικά με τη σειρά που σας έρχονται στο μυαλό.
11. Οι σημειώσεις σας θα έχουν μια τέτοια μορφή
12. Οργάνωση του υλικού Μελετήστε τον κατάλογό σας προσέχοντας ποιες ιδέες αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Γρήγορα θα δείτε πως το υλικό σας θα πάρει σιγά σιγά την οργάνωση πού χρειάζεται, δηλαδή θα διαιρεθεί σχεδόν μόνο του σε μικρά σύνολα, ένα για κάθε κύριο θέμα. Έτσι το ανοργάνωτο υλικό σας για τα κόμικς θα οργανωθεί μόνο του γύρω από τα έξης κύρια θέματα: 1. Μαρτυρίες υπέρ των κόμικς 2. Μαρτυρίες εναντίον των κόμικς 3. 'Η λύση τού προβλήματος 4. Γιατί τόσος θόρυβος γύρω από τα κόμικς 5. Τα δεδομένα των ερευνών Αυτά τα κύρια θέματα θα αποτελέσουν τις βασικές επικεφαλίδες στην έκθεσή σας. Κάτω από αυτά, σαν σε υπότιτλους, θα βάλετε τα διάφορα υποθέματα
13. Η σειρά εξαρτάται από το σκοπό μαςΠρώτα κοιτάξτε τα κύρια θέματα. Αν τα πάρετε με τη σειρά πού βρίσκονται τώρα, το γραπτό σας δεν θα είναι πολύ πειστικό. Θα δώσετε βέβαια στον αναγνώστη σας μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις, άλλα δε θα τον βοηθήσετε πολύ να καταλάβει εντελώς το θέμα σας. Αν όμως κατατάξετε τα κύρια θέματα σε μια λογική σειρά, μπορείτε να μού δείξετε πού τον οδηγείτε. Για να βρείτε ποιά είναι ή λογική σειρά, εξετάστε ποιός είναι ό σκοπός σας. Αν ο σκοπός σας είναι να διηγηθείτε μια ιστορία ή να εξηγήσετε πώς γίνεται κάτι , θα πρέπει φυσικά να κατατάξετε τα θέματά σας με τη σειρά πού συνέβησαν.
14. Η σειρά εξαρτάται από το σκοπό μαςΣτην Έκθεση σας για τα κόμικς, θέλετε πρώτα πρώτα να δείξετε τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, για να λύσουν το πρόβλημα πού παρουσιάστηκε με τη διάδοση των βιβλίων αυτών. Προτού όμως η λύση τού προβλήματος πάρει οποιοδήποτε νόημα, ο αναγνώστης σας θα πρέπει να γνωρίζει ποιό είναι το πρόβλημα και πώς δημιουργήθηκε ό θόρυβος γύρω από αυτό. Αν δε δώσετε λοιπόν στον αναγνώστη σας, πρώτα τις διάφορες απόψεις των κριτικών , δε θα φανούν σημαντικά τα δεδομένα της έρευνας.
15. Τελικό σχέδιοΑν δείτε το ζήτημα κάτω από αυτό το πρίσμα, η σειρά που πρέπει να πάρουν τα θέματα έρχεται μόνη της: 1. Γιατί τόσος θόρυβος γύρω από τα κόμικς; 2. Οι μαρτυρίες εναντίον των κόμικς (πρώτα αυτές, γιατί έχουν μεγαλύτερη αξία). 3. Μαρτυρίες υπέρ των κόμικς. 4. Τα δεδομένα των ερευνών. 5. 'Η λύση του προβλήματος.
16. Τελικό σχέδιοΠολύς θόρυβος γύρω από τα κόμικς Α. Συναρπαστικά, φτηνά και άφθονα με μεγάλη ζήτηση. Διαβάζονται από νέους και ενήλικες (αναφέρετε στατιστικά στοιχεία). Β. Δριμύτατες επιθέσεις από τούς κριτικούς. Άλλοι τα υπερασπίζονται. Ποιοί έχουν δίκαιο ; Μαρτυρίες εναντίον των κόμικς Α. Καταστρέφουν το καλό γούστο. Β. Η γλώσσα συχνά άτεχνη, η πλοκή φτωχή και σχεδόν ή ίδια σε όλα -επομένως όχι καλά από άποψη κοινωνική και παιδαγωγική. Γ. Ο τρόμος, το έγκλημα, ή αποκτήνωση υπερτονίζονται. Δεν έχουν το απαραίτητο χιούμορ. Δ. Συντελούν στην εγκληματικότητα των νέων. δ(νουν κίνητρα και πρότυπα για το έγκλημα. Ε. Το χειρότερο από όλα -οι αναγνώστες εξοικειώνονται με το έγκλημα. .
17. Μαρτυρίες υπέρ των κόμικς Α. Διασκεδάζουν και συγκινούν τούς αναγνώστες. Β. Προσφέρουν φυγή από τη μονοτονία της ζωής. Γ. Δείχνουν ότι το έγκλημα δε δικαιώνεται. Ο νόμος και η τάξη νικούν στο τέλος. Δ. Μάς εξασκούν στο διάβασμα, πλουτίζουν το λεξιλόγιό μας. Ε. Έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική για παιδευτικούς σκοπούς. Τα δεδομένα των ερευνών Α. Δεν είναι όλα τα κόμικς απορριπτέα. Μερικά, έστω και ελάχιστα, είναι καλά. Β. Δεν μάς τραβούν όλα τα είδη το ίδιο. Γ. Η αναλογία χώρου στο χιούμορ και το έγκλημα είναι ίδια.
18. Η λύση τού προβλήματος Α. Δεν πρέπει να καταδικάζονται όλα τα κόμικς. Να γίνεται διάκριση ανάμεσα στα καλά και τα κακά. Β. Να διαδίδονται άλλα βιβλία καλά, εξίσου συναρπαστικά. Γ. Γονείς, δάσκαλοι, νομικοί, ψυχολόγοι, εκδότες μπορούν να ανεβάσουν την ποιότητα και να καταπολεμήσουν τα εγκληματικά στοιχεία που περιέχουν.
Admin
Admin
Admin

Θηλυκό Αριθμός μηνυμάτων : 2317
Ημερομηνία εγγραφής : 05/10/2011

https://filologoi02.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης